Begeleiden naar werk

Begeleiden naar werk

Begeleiden naar werk

Het is belangrijk om zo snel mogelijk aan het werk te gaan. U zult samen met een klantmanager van de gemeente en met de contactpersoon van vluchtelingenwerk een plan van aanpak maken om hier naar toe te werken. Wat zult u gaan doen?

Eerst de taalschool

De eerste stap is om te kijken welke taalschool het best bij u past. Heeft u in het AZC het leer programma gevolgd, dan is dat zeer handig om dat door te geven aan uw taalschool. Zo kunt u op het juiste niveau verder gaan met het leren van de Nederlandse taal. Zodra u de basis van de Nederlandse taal beheerst kunt u samen met de contactpersoon kijken of er buurt- ofvrijwilligersactiviteiten zijn.

Een baan?

Wanneer u de Nederlandse taal al redelijk beheerst, kunt u al samen met uw klantmanager gaan kijken of een parttime baanvoor u te vinden is. De klantmanager van de gemeente kan ook een loopbaanbegeleider inschakelen die u zal helpen met het vinden van werk. Mocht er geen geschikte parttime baan voor u beschikbaar zijn, begin dan alvast met vrijwilligerswerk. Hierdoor kan u alvast ervaring opdoen.

Wat kunt u verwachten?

  • Uw diploma uit uw land van herkomst zal worden vertaald en wordt beoordeeld op niveau. Daarna zullen zij kijken of u extra opgeleid kunt worden om op hetzelfde niveau te kunnen werken.
  • U zult een curriculum vitae maken. Met dit document kunt u solliciteren naar werk.
  • Zij zullen met u kijken welk vrijwilligerswerk u kunt doen en hoe u meedoet aan buurtactiviteiten, stages of werkervaringsplaatsen.

Wij adviseren u:

  • Al in het AZC beginnen te beginnen met het leren van de Nederlandse taal.
  • Op de website van de vrijwilligerscentrale te kijken voor een functie die bij u past.