Huurcontract

Huurcontract

Huurcontract

Een huurcontract is een schriftelijke overeenkomst tussen u en de verhuurder. Als er een woning beschikbaar, is zal er een afspraak worden gemaakt voor ondertekening van de huurovereenkomst. Dit gebeurt samen met een medewerker van vluchtelingenwerk.

Het is belangrijk om te controleren dat de meterstanden van gas, stroom en water goed zijn genoteerd op de huurovereenkomst. U moet er ook zeker van zijn dat er geen beschadigingen zijn de woning. Denk hierbij aan de deuren binnen, de toegangsdeur, de ramen maar ook aan het toilet en de badkamertegels.

De woning moet netjes aan u opgeleverd worden en nadat u getekend heeft, wordt het onderhouden van de woning uw verantwoordelijkheid. Mocht u toch nog kleine reparaties willen laten uitvoeren, laat dat dan vastleggen tijdens uw bezichtinging. Wanneer er onverwachts toch schade ontstaat aan uw woning, zult u dit zelf moeten maken en zijn de kosten voor uw eigen rekening. Wanneer u een WA verzekering heeft afgesloten, kunt u een beroep doen op uw verzekering.

Servicecontract

Een servicecontract is een aparte overeenkomst die u extra kunt afsluiten bij uw verhuurder. Het servicecontract is er om schade aan uw woning die buiten de huurovereenkomst valt te laten repareren. Als er een raam of toilet stuk is dan worden deze met een servicecontract gratis gerepareerd. Als u geen servicecontract heeft moet u dit zelf betalen. De kosten zijn ongeveer € 5,00 bovenop de kosten van uw huurwoning per maand.

Huurbetaling

Als de huurovereenkomst is getekend gaat u samen met uw contactpersoon bij vluchtelingenwerk doorgeven dat alles geregeld is. Vanaf dat moment betaalt de gemeente Hilversum de eerste 6 maanden uw huurkosten aan de verhuurder. De gemeente betaalt uw huurkosten vooruit zodat u zelf geen stress zult ervaren.

De vooruitbetaling van uw huurkosten zullen maandelijks op uw uitkering worden ingehouden. Na de 6 maanden ontvangt u dan de volledige uitkering en zult u zelf elke maand de huurkosten moeten overmaken aan de verhuurder.

Als u de huurkosten zelf gaat betalen hou er dan rekening mee dat de huurkosten altijd voor de 1e van de maand overgemaakt moet worden aan de verhuurder.

Verhuizen of Woningruil

Het is natuurlijk mogelijk om een andere woning te krijgen. De meeste woningcorporaties willen wel dat u minimaal 1 jaar in uw woning heeft gewoond. Om op zoek te kunnen gaan naar een andere woning moet u zich ook inschrijven op Woningnet. In sommige gevallen is het mogelijk van woning te ruilen. Laat u hierover goed informeren door de woningcorporatie.

Wij adviseren u:

  • Als u iets niet begrijpt tijdens het ondertekenen zoveel mogelijk vragen te stellen.
  • De meterstanden extra goed te controleren voordat u tekent.
  • De woning goed te controleren op schade.
  • Als er schade is aan de woning hiervoor gelijk een reparatie afspraak te maken met de medewerker van de woningcorporatie.
  • Een servicecontract te nemen bij uw verhuurder.
  • Hulp te vragen wanneer u denkt dat het nodig is voor de huurbetaling
  • Altijd op tijd de huur te betalen, zo voorkomt u extra onnodige kosten