Sparen

Sparen

Het is heel erg belangrijk om geld opzij te zetten voor wanneer u een grote uitgave moet doen. Het is moeilijk en als het lukt heel kostbaar om geld te lenen. Geld lenen kost geld. Hieronder hebben wij een aantal belangrijke onderwerpen uitgelicht voor u die belangrijk zijn om geld voor opzij te zetten.

Studiekosten voor uzelf en uw kinderen

Heeft u kinderen en willen zij later studeren? Hou dan rekening met de kosten voor studeren. Vanaf de middelbare tot aan de universiteit krijgt u te maken met de kosten voor school, materialen, boeken en voor het reizen van en naar school.

Gaan uw kinderen naar het MBO? Dan kunnen zij gebruik maken van een studiebeurs die ze, als ze de studie binnen 10 jaar halen, niet terug hoeven te betalen. Als ze naar het HBO of de universiteit zullen gaan moeten zij de studie zelf betalen of kunnen zij voor een gedeelte van de kosten een lening afsluiten.

Vakanties

Wilt u zelf of met uw gezin op vakantie? Dan adviseren wij u te sparen. Sommige werkgevers betalen 1 keer per jaar vakantiegeld uit. Vakantiegeld is een gedeelte van uw salaris, meestal 8%, dat u vrij kunt besteden. Het is toch handig om elke maand wat geld opzij te zetten zodat u daarmee op vakantie kunt.

Onverwachte uitgaven

U weet nooit wanneer u met onverwachte uitgaven te maken kunt krijgen. Het is daarom belangrijk om een gedeelte van uw inkomen te sparen voor deze onverwachte uitgaven. Bepaalde apparaten in huis en bijvoorbeeld uw auto zijn vaak erg kostbaar om opnieuw aan te schaffen of te repareren.

Wij adviseren u:

  • Een gedeelte van uw inkomen aan de kant zetten voor één van of al de bovenstaande onderwerpen.
  • Hulp te vragen van een budgetcoach om uw financiële zaken goed op orde te krijgen.