Voortgezet onderwijs
vmbo

Voortgezet onderwijs

Wanneer uw kind klaar is met de basisschool, gaat uw kind naar het voorgezet onderwijs ook wel de middelbare school genoemd.
Kinderen vanaf 12 jaar gaan naar het voortgezet onderwijs, en zitten afhankelijk van welke niveau en opleiding die zij kiezen gemiddeld 4 tot 6 jaar op school.
Gedurende het leerjaar moeten de leerlingen bepaalde leerdoelen behalen om te kunnen slagen. Bij sommige opleidingen gaat daarbij ook stage aan gepaard.
Ook voor hun stage moeten zij slagen. Wanneer ze alle leerdoelen hebben behaald mogen ze over naar het volgende klas, waneer dit niet gehaald wordt kan het zo zijn dat uw kind het schooljaar over moet doen. Kinderen op het voortgezet onderwijs zijn wettelijk verplicht om een aantal uren naar school te gaan, hoeveel dat is kan afhankelijk zijn van leeftijd en lesrooster. Kinderen zijn over het algemeen rond hun 18e klaar met het voorgezet onderwijs.

Verschillende opleidingsniveaus

Afhankelijk van de ontwikkeling van uw kind, wordt er gekeken welke vervolgopleiding voor uw kind het beste aansluit.
Sommige kinderen gaan eerst naar het VMBO, waarbij sommige direct naar het Havo gaan.
Wanneer uw kind nog niet helemaal aansluit op de gewenste opleiding kan er nog een vooropleiding gedaan worden op het vmbo. Het VMBO bestaat namelijk uit 4 niveaus.
Vaak is het zo dat uw kind vanuit het voorgezet onderwijs kan instromen op het 3e niveau van een vervolgopleiding.
Maar als uw kind toch niet de benodigde cijfers gehaald heeft kan het zo zijn dat de VMBO school u en uw kind aanraad om een niveau eerder in te stromen.
Dit wordt regelmatig gedaan om te voorkomen dat kinderen uitvallen halverwege het schooljaar, of toch het school jaar over moeten doen.

Na het VMBO is er de mogelijkheid dat uw kind door gaat naar het HAVO. Het havo is een 5 jarig Hoger Algemeen Voorbereidend Onderwijs.
In de havo opleiding kennen we 2 gedeeltes, de onderbouw en het bovenbouw.
De leerlingen beginnen in de onderbouw en krijgen te maken met breedschalig onderwijs.  In de bovenbouw, het 2e gedeelte wordt er meer gewerkt aan de specialisatie, de leerlingen zullen dan een keuze maken in welke branche zij later willen werken.