Ziektekostenverzekering

Ziektekostenverzekering

De ziektekostenverzekering

In Nederland heeft iedereen verplicht een basis ziektekostenverzekering. Dat is sinds 1 januari 2006 verplicht. Als u geen verzekering heeft krijgt u een boete en moet u de verzekeringskosten die u niet heeft betaalt alsnog betalen.

U kunt elk jaar vanaf 15 november tot 1 januari een nieuwe zorgverzekering kiezen indien u dat wilt. Wilt u zorgverzekeringen vergelijken kijk dan op zorgkiezerPricewise of independer

Basis ziektekostenverzekering

De overheid bepaalt elk jaar opnieuw wat er wel en wat er niet in de basis ziektekostenverzekering zit. Aanbieders van zorgverzekeringen mogen daarnaast zelf bepalen wat zij extra aanbieden naast de verplichte basis kosten.

Welke kosten dekt de basis ziektekostenverzekering

De basis ziektekostenverzekering dekt de kosten voor de zorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis, psychiater of apotheek.

Eigen risico

Voor de basis en aanvullende ziektekostenverzekering is er het eigen risico. Het eigen risico zijn de kosten die u zelf moet bijdragen aan uw medische zorg. Het eigen risico is momenteel € 385,- dit betekent dat als u een medische behandeling krijgt u eerst zelf de kosten tot € 385,- zult moeten betalen en dat alles wat boven de € 385,- komt vergoed wordt door uw ziektekostenverzekering

De Nederlandse overheid heeft het eigen risico ingevoerd om ervoor te zorgen dat de maandelijkse kosten lager blijven en zodat mensen bewust omgaan met de kosten voor zorg.

Aanvullende ziektekostenverzekering

Naast de basis ziektekostenverzekering bestaat er ook de aanvullende ziektekostenverzekering. Deze is niet verplicht en is bedoeld om u te verzekeren tegen ziektekosten die niet worden vergoed vanuit de basis ziektekostenverzekering.

Wij adviseren u:

  • Goed op te letten dat u uw ziektekostenverzekering op tijd betaalt.